Ojczyzna to ziemia i groby

Tyle osób było przed nami, wspaniałych ludzi. Niektórych znaliśmy osobiście, to nasi dziadkowie, rodzice, kuzyni, znajomi, inni są nam znani tylko z opowieści innych ludzi, z książek, filmu. Pracowali, zmienili oblicze naszej rodzinnej ziemi, dziś już ich nie ma wśród nas, została tylko pamięć. Jak długo będziemy pamiętać zależy tylko od nas.

Dzień Wszystkich Świętych i dzień zaduszny. Święto to mocno wzrosło w tradycję naszego narodu. Chociaż w tym roku wypada w ciągu tygodnia, tysiące osób przemierza Polskę wzdłuż i wszerz aby choć na chwilę postać przy grobie najbliższych, zapalić świeczkę, pomodlić się. Staramy się o swoich grobach pamiętać, posprzątać, przynieść wiązanki. Czasy historii plotły rożne koleje losu, wiele grobów wspaniałych ludzi ma rodzinę porozrzucaną po całym świecie. Niektórzy odeszli bezpotomnie i ślad po ich życiu pozostał tylko w formie inskrypcji na starym pomniku. Dlatego też sprzątamy i porządkujemy nie tylko groby swoich bliskich. Zapalamy też znicze na tych starych, często już od
dawna nie odwiedzanych mogiłach.

Wiele starych nagrobków to wspaniałe dzieła sztuki kamieniarskiej, są dla nas wzorem, może nie były dziełem wybitnych artystów ale są dowodem wspaniałego kunsztu miejscowych rzemieślników. Chrońmy więc naszą tradycję, stare groby naszych pradziadów. Niech te listopadowe dni zadumy i refleksji będą jednocześnie czasem pamięci. Doskonale ujął to Cyprian Kamil Norwid:

„Ojczyzna to ziemia i groby. Narody tracąc pamięć, tracą życie”.